Likestillingskartlegging i maritim næring- ny rapport

Kartla mangfoldet
Gjennom noen hektiske måneder arbeidet et forskerteam på fem personer fra Østlandsforskning ved Høyskolen i Innlandet, i samarbeid med Maritime Bergen, Norsk Sjømannsforbund, Norges Rederiforbund, WISTA, Høgskulen på Vestlandet, Universitetet i Sørøst-Norge og NHO Sjøfart mangfoldet i maritim næring. Hvilke forhold hemmer og fremmer likestilling? I tillegg belyser prosjektet mulige samfunnsøkonomiske gevinster ved økt likestilling og mangfold.
Studien hadde som formål å skaffe til veie kunnskap om likestilling, mangfold og inkludering bredt i norsk maritim næring med et særlig fokus på kjønnslikestilling.
Rapporten som er klar nå belyser hvilke faktorer som fremmer og hvilke som hindrer likestillingen, og skal inngå i kunnskapsgrunnlaget for arbeidet med regjeringens maritime likestillingsstrategi.
Rapporten, som er utarbeidet av Østlandsforskning viser at maritim næring har utfordringer som hindrer likestilling og mangfold.
Kvinneandelen blant de som jobber om bord på skip ligger på 11%, mens kvinneandelen blant den bredere maritime næringen (leverandør, sjøfart transport, tjenester, og verft) ligger på 21%.
Kvinner tjener generelt mindre enn menn i maritim sektor, også når det kontrolleres for utdanning, stillingstittel og alder.
Forskjellene er størst innen sjøfart og transport.Det må arbeides systematisk og målrettet over tid for å fremme likestilling og mangfold i maritim næring. Det er mange interessante funn i rapporten som næringen selv må ta tak i, og det ønsker våre medlemmer å bidra til sier Evelyn Blom-Dahl, fagsjef næringspolitikk og kompetanse i NHO Sjøfart.